topografische kaarten (stafkaarten) van Nederland en Belgie

Hongarije

* CARTOGRAFIE *

Hungary Road Map

Titel: Hungary Road Map

Serie: Freytag Road Maps
Uitgeverij: Freytag & Berndt Maps
Formaat: Folded Map, Scale 1:400 000
ISBN: 9783707901863
UITVERKOCHT

Bekijk hier een goed alternatief

 

Balaton

Titel: Balaton T10 f&b

Uitgeverij: Freytag & Berndt
Formaat: Folded Map, Scale 1:100 000
ISBN: 9783707903713
UITVERKOCHT

Bekijk hier een goed alternatief

 

* REISGIDSEN *

Boedapest

Hoofdrol Boedapest in Capitoolgids Hongarije
Een nieuwe Capitool reisgids over Hongarije het land van de czardas en de poesta's wordt daarin uitgebreid beschreven. De populaire toeristentrekker Boedapest krijgt daarbij een zwaar accent. Hongarije ligt midden in het Europese continent. Het land kent een rijke geschiedenis, heeft een vriendelijke bevolking en een boeiende cultuur die muziek, kunst en wijn omvat.

Kuuroorden
En natuurlijk zijn er de kuuroorden met hun wereldwijde gewaardeerde bijzondere tradities, waaraan auteur Craig Turp bijzondere aandacht besteed.

Romantisch
Buiten de romantische hoofdstad Boedapest wacht een gevarieerd landschap met meren, bossen en bergen, middeleeuwse steden en kastelen.
Zes regio's
Hongarije valt uiteen in zes regio's, die op landschappelijk en historisch gebied een eenheid vormen. De hoofdstad Boedapest ligt in de Donaubocht en iets noordelijker liggen de vestingplaatsen die dit gebied moesten beschermen.

Bergen
De naar het oosten uitwaaierende bergen in Noord-Hongarije vormen een natuurlijke grens. De Grote Laagvlakte beslaat een derde van het land en tussen de glooiende wijngaarden van Transdanubië in het westen ligt het Balatonmeer.

Informatie:
Capitoolgids Hongarije

Een goed alternatief

 

Ungarn Autoatlas

Titel: Ungarn Autoatlas

Uitgeverij: Freytag & Berndt
Formaat: spiraalbinding Schaal 1:250 000
ISBN: 9783707901849

UITVERKOCHT

Een paar goede alternatieven

 

*TAALCURSUS *

Theorieboek ( 1 van 2)

Naam: Taalcursus Hongaars Deel 1 van 2.
Schrijver: Mária Ballendux-Bogyay
Uitgever: Coutinho
ISBN: 9789046900376
Taal: Nederlands
Categorie: Taacursus
Bindwijze: Paperback
Omschrijving:

Nu veel zakenlieden, politici en vakantiegangers hun blikken oostwaarts richten, is ook de belangstelling voor Hongarije enorm toegenomen. Dit land heeft in cultureel opzicht veel te bieden. Helaas vormt de taal voor velen een struikelblok, want die wijkt sterk af van de ons meer bekende Europese talen. Deze uitgebreide taalcursus biedt hun een instrument om de beginselen van deze moeilijke taal te leren.

De teksten in de Taalcursus Hongaars zijn merendeels in dialoogvorm en zijn ontleend aan situaties die zich voordoen in het dagelijkse leven. Verder bevat het boek een gedegen uitleg van de grammatica, veel voorbeelden, oefeningen en een aantal toetsen waarmee de cursisten makkelijk kunnen beoordelen hoe goed zij de stof beheersen. Bij deze cursus hoort Uitgesproken Hongaars, een uitspraakboek met twee cd’s, waarin ook de uitwerkingen van de oefeningen uit de taalcursus zijn opgenomen. Samen vormen de boeken en de cd’s een complete cursus voor beginners én gevorderden, die geschikt is voor gebruik in de klas en voor zelfstudie.

Samen met het werkboek "Uitgesproken Hongaars" heeft u voor nog geen 80 euro een prima talencursus.

 

Werkboek (2 van 2)

Naam: Uitgesproken Hongaars Deel 2 van 2.
Schrijver: Mária Ballendux-Bogyay
Uitgever: Coutinho
ISBN: 9789062831951
Taal: Nederlands
Categorie: Taacursus
Bindwijze: Paperback
Omschrijving:

Voor een taal die zo sterk afwijkt van het Nederlands en die bovendien niet vaak is te horen, is een uitspraakcursus een zeer bruikbaar hulpmiddel.
Uitgesproken Hongaars is een uitspraakcursus die bedoeld is om Nederlandstaligen binnen een aanvaardbare tijd de uitspraak van het Hongaars te leren, en die gebruikt wordt in combinatie met de Taalcursus Hongaars.
Op de cd's staan uitspraakoefeningen die aan de hand van het bijbehorende boek kunnen worden gedaan. Ook zijn de leesteksten en de uitwerkingen van de oefeningen uit de Taalcursus Hongaars op de cd's te beluisteren. Samen met de Taalcursus Hongaars van dezelfde auteur vormt Uitgesproken Hongaars een complete cursus voor iedereen die Hongaars wil leren, onder leiding van een docent of door zelfstudie.

 

Info en bestel


Naam: Wat & Hoe Hongaars - Woordenboek Hongaars / Taalgids
Uitgever: Kosmos
ISBN: 9789021547244
Taal: Nederlands
Categorie: Taalgids
Bindwijze: Paperback
Formaat: 149 x 104 x 13 mm.

Omschrijving:
Systematisch ingedeeld in een groot aantal rubrieken betreffende reizen en verblijf worden zinnen gegeven die van belang kunnen zijn, waartussen praktische toeristische gegevens zijn opgenomen. Met aanwijzingen voor de uitspraak. Het geheel wordt afgesloten met een uitgebreide woordenlijst Nederlands-Hongaars, bedoeld als aanvulling op de voorafgaande hoofdstukjes en met verwijzing naar de paragraaf met de belangrijkste zinnen waarin deze woorden voorkomen. Met instructieve illustraties van auto en fiets. Het boekje heeft het gebruikelijke formaat van dit soort conversatiegidsjes maar bevat in dat korte bestek meer voorbeeldzinnen (maar minder achtergrondinformatie) dan gebruikelijk. Er is ook een afdeling 'Iemand versieren' met handige voorbeeldzinnen als 'Heb je een condoom?'. Het Nederlands is in de nieuwe spelling. Deze nieuwe druk werd weer herzien en uitgebreid, o.a. met tekeningen van het menselijk lichaam (handig bij de dokter) en actueel computerjargon (prepaid etc.).

Info en bestellen 

*LITERATUUR*

Gloed (gyertyák csonkig égnek)

Titel: Gloed (gyertyák csonkig égnek)
Schrijver: Sandor Marai

Uitgeverij: WERELDBIBLIOTHEEK
Formaat: 21,9 cm x 13,7 cm x 1,9 cm
ISBN: 9789028421004

Korte omschrijving:
Een kleine roman uit 1942, vertaald uit het Hongaars
'Gloed' is een onaards mooi verhaal over twee vrienden die elkaar 41 jaar na een dramatische scheiding nog één keer zien.
Als twee jeugdvrienden elkaar na veertig jaar weer ontmoeten, blijkt dat zich destijds een tragedie tussen hen heeft afgespeeld met betrekking tot de vrouw van een van hen.

 

Info en bestellen (via Bol)Hongarije 1944-1945

Titel: Hongarije 1944-1945
Schrijver:
P. Pierik
Uitgeverij: ASPEKT
Formaat: 22.3 cm x 14.2 cm x 3.0 cm
ISBN: 9075323034

Omschrijving:
De vergeten tragedie, de laatste Duitse offensieven van de Tweede Wereldoorlog, de ondergang van de laatste joodse gemeenschap in Europa. Een nauwkeurige reconstructie van de vergeten oorlog in Hongarije aan de hand van originele dagboeken en niet eerder gepubliceerde foto's. Martin Ros schreef in zijn literair dagboek in Hervormd Nederland over de auteur: 'We hebben hier te maken met een jonge historicus, die nog bereid is de verste en vreemdste, nooit eerder ontgonnen bronnen in te duiken. Zijn raadselachtige ijver resulteerde erin, dat hij een geweldige hoeveelheid nieuwe informatie naar boven bracht.

Hij reisde naar waar het allemaal gebeurde. Hij ging corresponderen met oog- en oorgetuigen. Hij zocht de soms al op weg naar de wolken zijnde ex-generaals en andere vooraanstaanden op en ontlokte hun nieuwe curieuze bijzonderheden. Hij heeft een scherp oog voor het grote drama dat zich in de laatste maanden van de oorlog tussen Wenen en Boedapest heeft afgespeeld'. Perry Pierik (1965) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Sindsdien werkzaam als publicist voor verschillende kranten en tijdschriften. Eerder verschenen van zijn hand 'Chegh, chegh, de dramatische vlucht van David D. uit Teheran' en 'Van Leningrad tot Berlijn, Nederlandse vrijwilligers in dienst van de Duitse Waffen-SS 1941-1945'.

 
Info en bestel (via Bol.com)


Bekentenissen van Kornel Esti

Titel: Bekentenissen van Kornel Esti
Schrijver:
Kosztolanyi Dezso
Uitgeverij: Van Gennep
Formaat: 21.8 cm x 13.7 cm x 2.7 cm
ISBN: 9789055155866
Omschrijving: De wonderlijke lotgevallen van een alter ego van de schrijver in Boedapest tussen de wereldoorlogen.

 
Info en bestel (via Bol.com)


Bekentenissen van een burger

Titel: Bekentenissen van een burger
Schrijver:
Sándor Márai
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
Formaat: 21.7 cm x 14.4 cm x 4.3 cm
ISBN: 9789028422087

Omschrijving:
Het eerste deel van de roman voert de lezer door de kinderjaren en de jeugd van de hoofdpersoon, eerst in diens comfortabele oude huis, daarna op een kostschool in Boedapest. De liefdevolle bespiegelingen over een manier van leven die allang tot het verleden behoort, behoren tot het mooiste dat Márai ooit geschreven heeft.
Het tweede deel volgt de held op zijn zwerftocht door het naoorlogse europa, eerst als een weinig gemotiveerde student, vervolgens als freelance journalist - van Leipzig naar Weimar, vandaar naar Frankfurt, Berlijn, Parijs, Florence en Londen, totdat hij in 1928 naar Boedapest terugkeert en zich daar vestigt om serieus te gaan schrijven. Het boek eindigt met een ontroerende hommage aan de vader van de hoofdpersoon.

 
Info en bestel (via Bol.com)


Verleiding

Titel: Verleiding
Schrijver:
Janos Szekely
Uitgeverij: Anthos
Formaat: 22.5 cm x 15.0 cm x 5.0 cm
ISBN: 9789041412096

Omschrijving:
Het levensverhaal van een onder erbarmelijke omstandigheden opgegroeide jongen, die na de Eerste Wereldoorlog in Boedapest in heel uiteenlopende milieus komt te verkeren. Hongarije, begin van de vorige eeuw. Een mooi maar straatarm dienstmeisje brengt haar zoon Béla kort na de geboorte naar een pleegmoeder. Béla wordt er als een beest behandeld. Klein als hij is moet hij werken voor de kost. Slapen doet hij in de stal en hij loopt in lompen. Gelukkig ontfermt de plaatselijke schoolmeester zich over hem en leert hem lezen en schrijven. Als Béla veertien is vlucht hij naar Boedapest. Hij vindt zijn moeder, trekt bij haar in en vindt een onbetaald baantje in een hotel. Daar raakt hij bevriend met een collega, die hem enthousiast maakt voor het Communisme. Maar als hij op een nacht de opdracht krijgt om naar de kamer van de verleidelijke vrouw van een minister te gaan, gooit hij al zijn dromen over sociale rechtvaardigheid overboord. Hij snakt nu alleen nog maar naar geld, seks en luxe. Als zijn moeder dan ook nog aan de honger en armoede bezwijkt, ziet Béla nog maar één uitweg uit alle ellende. Hij vlucht opnieuw.

 
Info en bestel (via Bol.com)


Dit altijd alleen zijn

Titel: Dit altijd alleen zijn.
Schrijver:
László Székely
Uitgeverij: Kitlv Press
Formaat: 21.0 cm x 13.2 cm x 0.9 cm
ISBN: 9789067182775

Omschrijving:
Op zoek naar een nieuw perspectief in hun leven vertrokken de jeugdige Hongaren László Székely en zijn neef István Radnai in april 1914 naar het aan Sumatra's oostkust gelegen Deli met zijn plantages. Uit het in Medan, Deli's hoofdstad, door Radnai geschreven dagboek worden in dit boek enkele passages afgedrukt.
Székely (1892-1946) werd planter. In 1924 ontmoette hij Madelon Lulofs met wie hij twee jaar later trouwde. In 1930 vestigden zij zich in Budapest waar hun beider schrijverschap begon. Székely schreef de romans Van oerwoud tot plantage en Rimboe waarmee hij een eervolle plaats inneemt in de Deli-literatuur. Daartoe horen ook zijn in Hongaarse kranten en tijdschriften gepubliceerde verhalen, die hier voor het eerst in vertaling verschijnen. Zij vertellen over het harde en eenzame leven van zowel planters als koelies. "Er is niets verschrikkelijkers dan dit altijd alleen zijn", schreef Székely. Afgezien van hun literaire kwaliteiten zijn ze interessant, omdat ze zijn geschreven door een Hongaar die anders aankeek tegen Deli dan een Nederlander.

Bijzonder is ook dat hij vat probeerde te krijgen op het gevoelsleven van de koelies. De verhalen betreffen zowel de lotgevallen van Europese planters als het wel en wee van Javaanse en Chinese koelies. Dominante motieven zijn het zich ontworteld weten in een vijandige leefwereld en de botsing tussen Oost en West.

 
Info en bestel (via Bol.com)


Jadviga s kussen

Titel: Jadviga's kussen
Schrijver:
Pal Zavada
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
Formaat: 21.0 cm x 12.9 cm x 3.7 cm
ISBN: 9789028422094

Aan de vooravond van zijn huwelijk met Jadviga begint grootgrondbezitter Ondris in 1915 een dagboek. 'Dat ik deze dag mag meemaken, daarvoor moet ik de Here God bedanken', noteert hij, maar in de eerste maanden van zijn huwelijk vervliegen zijn vreugde en dankbaarheid snel.
Jadviga wil zich niet aan hem geven en ze weigert te vertellen waarom. Ze lijkt een geheim te willen bewaren. Daarbij had Ondris, toen hij haar leerde kennen, al het gevoel dat hij te laat was met zijn liefdesbetuigingen. Toch doet hij haar een aanzoek en stelt daarmee zijn geluk op de proef. Jadviga gaat op zijn aanzoek in zonder zich van een oude liefde los te maken. Maar de man op wie Ondris eigenlijk jaloers zou moeten zijn, is zijn vader...

 

Info en bestel (via Bol.com)
Meer over Hongarije? KLIK HIER

Vakantie in Hongarije, KLIK HIERONDER!